Η κακοκαιρία “Ελπίδα” τσάκισε το Δήμο Πεντέλης

Σήμερα, 8 μέρες ήδη μετά την κακοκαιρία Ελπίδα, πρέπει εκ του αποτελέσματος να πούμε συνοπτικά τι έφταιξε και είχαμε τα κακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της από τους αιρετούς που έχουν την ευθύνη της διοίκησης του δήμου μας.

Η προμήθεια αποχιονιστικού αλατιού ήταν πολύ μικρή σε ποσότητα και ήρθε πολύ αργά. Φαίνεται ότι αγοράστηκαν 100 τόνοι ενώ άλλες χρονιές η προμήθεια ανερχόταν σε πάνω από 600-700 τόνους. Το γεγονός ότι η κ.Κεχαγιά, η κ.Κοσμοπούλου αρμόδια Αντιδήμαρχος για την πολιτική προστασία, και ο κ.Σιώμος υπεύθυνος του ΣΠΑΠ και πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής προστασίας της ΚΕΔΕ ήταν ποιος
ξέρει πού, ακριβώς τις ώρες που η παρουσία στο πεδίο και η καθοδήγησή τους ήταν απόλυτα απαραίτητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλα επώνυμα στελέχη της διοίκησης τις πρώτες κρίσιμες ώρες του φαινόμενου έκαναν άσχετες αναρτήσεις στα social media σαν να μην έχουν αίσθηση της πραγματικότητας που εξελίσσεται γύρω τους, σαν να μην έχουν συναίσθηση του ρόλου τους ως αιρετών, σαν να πρόκειται για μία συνηθισμένη μέρα.

Το γεγονός ότι υπήρξαν συμπολίτες οι οποίοι αναγκάστηκαν να μισθώσουν οι ίδιοι ιδιώτες με εκχιονιστικά μηχανήματα για να απεγκλωβίσουν τα σπίτια και τα οχήματά τους είναι ενδεικτικό της απουσίας του δήμου. Η παντελής απουσία εκχιονιστικών του δήμου κατά τις πρώτες 3-4 μέρες, αφήνει ανοιχτό το ερώτημα αν ο εξοπλισμός ήταν σε ικανοποιητική λειτουργική κατάσταση. Αλήθεια, είχε
μεριμνήσει η κ.Κεχαγιά να υπάρχουν από πριν συμβάσεις με ιδιώτες για να επιστρατευτούν σε περίπτωση ανάγκης;

Η πρόταση της Δημάρχου ότι θα αποζημιωθούν εκ των υστέρων οι κάτοικοι του δήμου που υποβλήθηκαν σε έξοδα μίσθωσης μηχανημάτων από ιδιώτες, είναι και ανήθικη και παράνομη και προφανώς ανεφάρμοστη. Πώς αλήθεια θα αποζημιώσει ο δήμος για απεγκλωβισμούς που έγιναν ως συμφωνία μεταξύ ιδιωτών, πιθανόν χωρίς τιμολόγια, χωρίς να μπορεί κανείς να ελέγξει αν πράγματι χρησιμοποιήθηκε το μηχάνημα ιδιώτη σε μία συγκεκριμένη περίπτωση και ποια, σε τι έκταση και με ποιο πραγματικό αντάλλαγμα; αφήνοντας προφανώς χώρο σε επιτήδειους για καταχρηστική εκμετάλλευση της άστοχης έμπνευσης της Δημάρχου.

Υπάρχει σαφής ευθύνη της κυβέρνησης για το χάος που δημιουργήθηκε, η οποία ενώ γνώριζε ότι το φαινόμενο θα είναι έντονο, άφησε όλον τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να πάει τη Δευτέρα 24/1 στη δουλειά του, με αποτέλεσμα να βρεθούν δεκάδες χιλιάδες οδηγοί με τα

αυτοκίνητα τους στους δρόμους.

Η κ. Κεχαγιά δεν είπε κουβέντα για την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής για να κρατηθούν πάση θυσία ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι αρμοδιότητας της. Αντίθετα επέλεξε να ρίξει την ευθύνη για την αδυναμία καθαρισμού των δρόμων στο ότι οι οδηγοί εγκατέλειπαν όπως-όπως τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Δεν ευθύνεται δηλαδή η Περιφέρεια, δεν ευθύνεται ο Δήμος, ευθύνονται όμως οι πολίτες!

Το γεγονός ότι τις πρώτες 4-5 μέρες της κακοκαιρίας δεν λειτουργούσε στοιχειωδώς ένα τηλεφωνικό κέντρο για να υποδέχεται αιτήματα των κατοίκων “φωνάζει” για την ανεπάρκεια της διοίκησης. Το γεγονός ότι υπήρξε αφωνία του δήμου επί 5 μέρες για την οργάνωση των ενεργειών του ή για το τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι είναι απόδειξη της αμηχανίας της και της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν δυστυχώς μία εικόνα πλήρους κατάρρευσης και αποδιάρθρωσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του Δήμου Πεντέλης, για την οποία η δημοτική αρχή οφείλει να απολογηθεί.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει, καθώς :

1. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα συντονισμένη προσπάθεια για τη συλλογή και απομάκρυνση των
σπασμένων κλαδιών και δέντρων και
2. Ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει και ενδέχεται να προκύψουν νέες κακοκαιρίες.

Η Γραμματεία της Δημοτικής Παράταξης
ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ