Για τη Δημόσια Υγεία

Η Υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων και διασφαλίζεται από ένα Ολοκληρωμένο Ανθρωποκεντρικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας με αναπόσπαστο μέρος της την Ψυχική Υγεία.

Η παντελής έλλειψη Δημόσιας Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Δήμο μας (Κέντρο Υγείας, ΤΟΜΥ, Κέντρο Ψυχικής Υγείας) στερεί την τοπική κοινωνία από τις υπηρεσίες ενημέρωσης και πρόληψης αλλά και παρακολούθησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα καθώς και την αντιμετώπιση του επείγοντος και την έγκαιρη και άμεση φροντίδα. Προφανώς το πρόγραμμα του Δήμου με συνεργαζόμενους εξωτερικούς γιατρούς δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολιστική φροντίδα μιας Δημόσιας Δομής.

  • Διεκδικούμε την δημιουργία μιας ΤΟΜΥ και ενός Κέντρου Υγείας στελεχωμένου με βασικές ιατρικές ειδικότητες και Οδοντιατρικού Ιατρείου.

Οι καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας, η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία, το ολοένα αυξανόμενο κόστος διαβίωσης κ.ά. έχουν συμβάλλει στην αύξηση των διαταραχών ψυχικής υγείας (άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κ.ά.) ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, εφήβους και παιδιά. Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης υγειονομικής & ψυχοκοινωνικής φροντίδας, στόχος μας είναι η πρόληψη και η προαγωγή υγείας με έμφαση στην ανάπτυξη  Ψυχικής Υγείας με επίκεντρο τον ασθενή που θα παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες Υγείας σε επίπεδο Δημόσιας Δομής. Ας σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργεί πρόγραμμα του Δήμου με συνεργαζόμενους εξωτερικούς γιατρούς.

  • Διεκδικούμε την δημιουργία μόνιμης δημόσιας δομής Κέντρου Ψυχικής Υγείας παίδων και ενηλίκων.

Η ενίσχυση της «Πτέρυγας Τσαγκάρη» σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό επιβάλλεται ώστε να καλύπτει τις νοσοκομειακές ανάγκες των κατοίκων του Δήμου μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το κλείσιμο ή την απαξίωσή του όπως έγινε με τις συγχωνεύσεις του 2012 και 2013 που έκλεισε το Νοσοκομείο “ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ” και η πτέρυγα “Μπόμπολα” στο Αμαλία Φλέμιγκ με θεατή την τότε Δημοτική Αρχή. Παρά τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις Ο κύβος ερίφθη, εμείς και πάλι θα σταθούμε αντιμέτωποι με όλες μας τις δυνάμεις στον επερχόμενο ολετήρα. Μέχρι την δημιουργία και λειτουργία των Δημόσιων δομών σωματικής και ψυχικής υγείας,

  • Διεκδικούμε επαρκείς πόρους ώστε να λειτουργεί ένα Δημοτικό Ιατρείο με τους γιατρούς βασικών ειδικοτήτων για ενήλικες και παιδιά, όπως και ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο και ψυχολόγους σε καθημερινή βάση.

Τέλος, κρίσιμο παράγοντα αποτελεί η οργανωμένη και ενισχυμένη δημόσια νοσηλεία, ή και βοήθεια κατ’ οίκον, των ευάλωτων και υπερήλικων συμπολιτών μας. Για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία από το κράτος, τα οποία ο δήμος θα πρέπει να διεκδικεί κατά προτεραιότητα.