Δελτίο Τύπου 19/12/2021

Άμεση επαναφορά της Πτέρυγας Μπόμπολα ως νοσοκομείου

πτερυγα Μπομπολα Αμαλια Φλεμινγκ

H χώρα μας βιώνει το τέταρτο και πιο σκληρό κύμα της πανδημίας από τον κορωνοϊό, με χιλιάδες κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ που δεν επαρκούν, δεκάδες θανάτους καθημερινά κι ένα ΕΣΥ που έχει εξαντλήσει πλέον τα όριά του. Παράλληλα, γενική είναι η διαπίστωση ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί όλες οι δυνατότητες και οι εφεδρείες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΕΣΥ. Το παράδειγμα της πτέρυγας «ΜΠΟΜΠΟΛΑ» του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» είναι χαρακτηριστικό.

Αντί να αξιοποιηθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού, όπως είχε σχεδιασθεί και προταθεί στην αρχή της πανδημίας, από τους τεχνοκράτες του ΕΟΔΥ, με ευθύνη και της Δημοτικής αρχής του Δήμου Πεντέλης, άλλαξε η χρήση του και εκμισθώθηκε από τον ΕΦΚΑ στο Δήμο για να καλύψει άλλες ανάγκες.

Το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο, λόγω της νέας πιο μεταδοτικής μετάλλαξης ΟΜΙΚΡΟΝ. Η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, που καταρρέει, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Η επαναφορά του Μπόμπολα ως νοσοκομείου covid 19 για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία πρέπει να ενταχθεί σε αυτή τη προσπάθεια.

Κοινοτικοί Πόροι και νομοθετικό πλαίσιο για άμεσες διαδικασίες υλοποίησης υπάρχουν (πρόσθετοι πόροι για τα έτη 2021 και 2022 με τον Κανονισμό 2020/2221 – REACT-EU).

Παράλληλα, o Δήμος σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και την ΚΕΔΕ θα πρέπει να μελετήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «πιλοτικού», πρότυπου μοντέλου παροχής ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα λειτουργεί με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας και Δήμων της Περιοχής) στην μετά covid 19 εποχή.

Καλώ όλες και όλους και πρώτιστα τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Πεντέλης να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στέκονται και στηρίζουν την κοινωνία στις δύσκολες στιγμές, ενώ ανοίγουν νέους δρόμους και προοπτικές.

Η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, να μην μπορεί να βρεθεί δηλαδή κατάλληλη θεραπευτική κλίνη για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας, πρέπει άμεσα να αποτραπεί.

Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης

ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ