Προτάσεις για την αποκατάσταση του Δήμου Πεντέλης μετά την πυρκαγιά της 12/8

Προτάσεις για την Αποκατάσταση του Δήμου Πεντέλης

μετά την Πυρκαγιά της 12/8/2024

Από την Καταστροφή στην Ανάκαμψη

 

Η πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε την Παλαιά και Νέα Πεντέλη, καθώς και ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική, αποτελεί μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο. Η περιοχή μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αποκαρδιωτικό γκρίζο περιβάλλον, το οποίο θα μας συνοδεύει για χρόνια. Οι συνεχείς πυρκαγιές στο Πεντελικό Όρος και στις γύρω περιοχές υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση των δασών και στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Είναι σαφές ότι η τρέχουσα πολιτική προστασίας και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, όπως εφαρμόζεται από την κεντρική κυβέρνηση, δεν αποδίδει τα επιθυμητά από τους πολίτες αποτελέσματα. Η πολιτική που άφησε τα δάση χωρίς επαρκή προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση έχει δημιουργήσει συνθήκες καταστροφής. 

Η μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τα δασαρχεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και η αποδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσλήψεων για πάνω από 20 χρόνια, επιδείνωσαν την κατάσταση. Η επί χρόνια έμφαση στην καταστολή, η συστηματική παραμέληση της προληπτικής διαχείρισης των δασών και η προσήλωση στην εκκένωση σε περίπτωση πυρκαγιάς έχουν φέρει το περιβάλλον και τους κατοίκους σε απόγνωση, αφού αφήνουν ουσιαστικά τη φωτιά ανεμπόδιστη να κατακαίει δάση και περιουσίες. 

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, απαιτείται μια συνολική στρατηγική που να περιλαμβάνει διαφοροποίηση της έμφασης στην πρόληψη με ουσιαστική ανακατανομή πόρων, με ενεργή συμμετοχή και εκπαίδευση των κατοίκων, καθώς και την ενίσχυση των επίγειων μονάδων με επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό. Η χρήση τεχνολογικών εργαλείων μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, αλλά από μόνη της δεν αρκεί.

Καλούμε τη Διοίκηση και το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης να διεκδικήσουν όλα τα απαιτούμενα μέσα και τους πόρους από την Πολιτεία και να εντείνουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Στόχος είναι η άμεση υιοθέτηση και υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

  • Άμεσα Μέτρα
    1. Άμεση σχεδίαση και υλοποίηση έργων ανάσχεσης διάβρωσης και ορεινής υδρονομίας στο Πεντελικό.
    2. Άμεσος καθαρισμός των ρεμάτων και απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών για την αποκατάσταση της φυσικής ροής του νερού και την αποφυγή πλημμυρών. Ρέματα καθαρά και ανοιχτά, χωρίς τσιμέντα και εγκιβωτισμούς.
    3. Ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, πέραν των €150.000 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ώστε να αποκατασταθεί το βιοτικό τους επίπεδο.
    4. Άμεση τοποθέτηση μπαρών, πινακίδων και καλαθιών μικροαπορριμμάτων σε όλες τις εισόδους του βουνού. 
    5. Άμεσος καθαρισμός του βουνού από μπάζα, σκουπίδια και πρόσφατες απορρίψεις αμιάντου μετά την απομάκρυνσή του από τα καμένα.
    6. Χωροθέτηση φυσικής αναγέννησης και τεχνητής αναδάσωσης και με ανθεκτικά είδη δέντρων και πράσινα φράγματα, σύμφωνα με προτάσεις κατάλληλων επιστημονικών ομάδων.
    7. Ανταλλαγή ιδιοκτησιών εντός ρεμάτων και δασικών περιοχών με άλλες δημόσιες εκτάσεις, εφόσον πρόκειται για πρώτες κατοικίες.

 

  • Βραχυπρόθεσμα Μέτρα
    1. Διεκδίκηση της ενίσχυσης των δασικών υπηρεσιών και της δασοπυρόσβεσης με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
    2. Εκπόνηση ενός σχεδίου προστασίας του Πεντελικού Όρους σε συνεργασία με επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλόγους, ενταγμένου σε ευρύτερο σχέδιο για τα δάση της Αττικής, με στόχο την πρόληψη μελλοντικών καταστροφών. 
    3. Χαρακτηρισμός όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, την αποφυγή αλλαγών χρήσης γης και την απόρριψη κάθε ιδέας για εγκατάσταση επενδύσεων σε ΑΠΕ.
    4. Απομάκρυνση όλων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, δεξαμενών και εγκαταστάσεων από όλο το βουνό. 
    5. Επιτάχυνση και ολοκλήρωση υπογειοποίησης των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονται σε επαφή ή κοντά με δασικές εκτάσεις και μέσα στους οικισμούς. Από ένα τέτοιο καλώδιο ξεκίνησε η πρόσφατη πυρκαγιά που έκαψε την Πεντέλη και τη ΒΑ Αττική.

 

  • Μακροπρόθεσμα Μέτρα 
    1. Υπογειοποίηση καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης (ένταξη στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031 του ΑΔΜΗΕ) και απόσυρση των πυλώνων από τις αστικές και περιαστικές περιοχές του δήμου μας. 
    2. Εκπαίδευση κατοίκων σε επίπεδο γειτονιάς σε θέματα πολιτικής προστασίας. Ενίσχυση της συμμετοχής τους μέσω τοπικών επιτροπών και ανοιχτών συνελεύσεων για τη λήψη αποφάσεων και την ενδυνάμωση της συλλογικής ευθύνης.

 

  • Διαπαραταξιακή Επιτροπή
    1. Δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής από αιρετούς και με την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη, με υποχρέωση υποβολής αναφοράς στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε 6 μήνες για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων και τη διασφάλιση της διαφάνειας.

Η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης έχει την ευθύνη να διεκδικήσει όλους τους πόρους και την προσοχή που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών και την υποστήριξη των πληγέντων. Το μέλλον της Πεντέλης εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα. Με την υιοθέτηση αυτών των μέτρων, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία μιας ανθεκτικής και βιώσιμης πόλης, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον και εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

 

Πεντέλη Πόλη Πρότυπο

14/9/2024