Κατάθεση Ψηφίσματος για τη Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία

Σε  κατάθεση πρότασης ψηφίσματος προέβη η δημοτική παράταξη Πεντέλη Πόλη Πρότυπο. Ακολουθεί η επιστολή μαζί με το σχέδιο ψηφίσματος.

Μελίσσια, 9/3/2022

Αρ. Πρωτ.: 5 

Προς:     κ.Κ.Λαζή, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πεντέλης

Κοιν:      κ.Δ.Κεχαγιά, Δήμαρχο Δήμου Πεντέλης

               κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Πεντέλης

               κ.κ. Τοπικούς Συμβούλους Δήμου Πεντέλης

Θέμα:    Κατάθεση Ψηφίσματος για τη Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων μας το τελευταίο 10ήμερο και ήδη προκαλεί μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με τις προσφυγικές ροές που έχουν δημιουργηθεί και τις ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης που αναμένεται να οξυνθούν στη συνέχεια.

Η αντίδραση της Διοίκησης για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως άλλωστε είχαμε προτείνει με πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή μας, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οφείλουμε να συμπαρασταθούμε  έμπρακτα στον ουκρανικό λαό, όχι στέλνοντας πολεμικό υλικό αλλά να προετοιμαστούμε ακόμη και για την ενδεχόμενη υποδοχή προσφύγων, όπως το έχουμε ξανακάνει ως χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας ώστε:

 • να συζητήσει μέτρα περαιτέρω προετοιμασίας και
 • να προχωρήσει και σε έκδοση Ψηφίσματος (σχέδιο του οποίου σας υποβάλλουμε) με σκοπό να ασκήσει την πολιτική πίεση που απαιτείται, διατρανώνοντας την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για άμεση λήξη του πολέμου, την απόσυρση των στρατευμάτων εισβολής και την επαναφορά του διαλόγου προς όφελος της Ειρήνης και του ουκρανικού λαού.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.

Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ 

Συνημμένα – Σχέδιο Ψηφίσματος (1 σελίδα)

 ΨΗΦΙΣΜΑ

του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης

Έχοντας υπόψη ότι :

 1. Εδώ και μερικές μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας εξαιρετικά επικίνδυνης γεωπολιτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία ανάμεσα, στις Η.Π.Α., το ΝΑΤΟ και στην Ρωσία. Μιας σύγκρουσης που μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, με αδιανόητες συνέπειες.
 2. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ρητά και ξεκάθαρα καταδικαστέα καθώς είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο, στον Χάρτη του ΟΗΕ και στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των κρατών και δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία γιαυτή.
 3. Η συνέχιση της κρίσης και η αδυναμία επίλυσης των διαφορών με διπλωματικά μέσα εγκυμονεί κινδύνους για την ανεξέλεγκτη εξέλιξη της αντιπαράθεσης. Η έκφραση έστω και ελλειπτικά της πυρηνικής απειλής, η αλλαγή του μεταπολεμικού δόγματος της Γερμανίας (Ostpolitik) με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 100 δις ευρώ, η αξιοποίηση της εισβολής από το στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ευρώπη , η ύπαρξη ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος σε 10 μόνο μέρες, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, οι περιορισμοί στην ενημέρωση με οποιαδήποτε δικαιολογία (πχ ρωσικά ενημερωτικά sites από Ευρωπαϊκές αρχές, sites κατά της εισβολής από τις Ρωσικές αρχές), πραγματικά αποτελούν ιδιαίτερα ανησυχητικές και ανεπιθύμητες εξελίξεις.
 4. Η πολιτική αποκλεισμού των Ρώσων καλλιτεχνών από παραστάσεις σε χώρες του Δυτικού κόσμου και των Ρώσων φοιτητών από τα πανεπιστήμια των δυτικοευρωπαϊκών χωρών δεν προσφέρει τίποτα στον τερματισμό της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Αντίθετα θυμίζει τις πιο σκοταδιστικές πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, όπου εξαιρετικά δημιουργήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καταστρέφονταν λόγω της ταυτότητας των δημιουργών τους. Όμως η Τέχνη θα έπρεπε να ενώνει αντί να διχάζει τις ανθρώπινες κοινωνίες. Να υπηρετεί την Ειρήνη, την αρμονική συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό, απέναντι στην καταπίεση και τη μισαλλοδοξία.
 5. Η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, είναι παραδοσιακά μια χώρα που μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο ως πρέσβειρα της ειρήνης και της συνεννόησης των λαών. Και το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία στο παρελθόν. Η χώρα μας δεν είναι στρατιωτική βάση, ούτε προκεχωρημένο φυλάκιο. Έχει κάθε λόγο να είναι αντίθετη στους επιθετικούς πολέμους γιατί πριν 48 χρόνια έχει υποστεί την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ένα τραύμα που είναι ακόμη ανοιχτό!
 6. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να παίρνει θέση συμμετέχοντας ενεργά στον πόλεμο που μεθοδεύεται γιατί κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι το να αντιταχθεί κανείς στην υποδαύλιση της σύγκρουσης ή στη στρατιωτική υποβοήθηση της αντίστασης απέναντι στην εισβολή σημαίνει ότι τάσσεται στο πλευρό του Πούτιν.

 

Κατόπιν των παραπάνω,

ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης :

 • Καταδικάζουμε απερίφραστα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
 • Απαιτούμε την άμεση παύση εχθροπραξιών και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων εισβολής.
 • Απορρίπτουμε κάθε στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας είτε με στρατιωτικό υλικό είτε με έμψυχο δυναμικό, επιλογής επικίνδυνης για τα εθνικά συμφέροντα.
 • Καταδικάζουμε τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό και την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά.
 • Καταδικάζουμε την απόφαση κυβερνήσεων κρατών μελών της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τον αποκλεισμό των έργων τέχνης και πολιτισμού και των καλλιτεχνών ως μέσο τιμωρίας και πίεσης απέναντι στη Ρωσία.
 • Λέμε όχι στην διαρκή επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ αφού δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
 • Λέμε όχι στον εκφασισμό της Ουκρανίας που οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς στις ανατολικές περιφέρειες από το 2014 μέχρι σήμερα.
 • Δείχνουμε έμπρακτη αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, στους άμαχους και τους πρόσφυγες.