προϋπολογισμός Πεντέλης με πολλά βάρη!

Ένας προϋπολογισμός …με πολλά βάρη
Λυπηρό το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης τη Δευτέρα 23/1 για τον προϋπολογισμό του 2023 και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης.
Δεν μπορεί παρά να είναι ενδεικτικό της ομοψυχίας της Διοίκησης ότι οι περισσότεροι εκ των συμβούλων της επέλεξαν την ασφάλεια του σπιτιού ή του γραφείου τους αντί της δια ζώσης παρουσίας τους στη διακεκαυμένη ζώνη του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μία από τις κορυφαίες διαδικασίες όπως είναι αυτή της συζήτησης του προϋπολογισμού.
Κατά την άποψη μας αναδείχθηκαν ορισμένα θέματα που οδηγούν σε έντονα ανησυχητικά συμπεράσματα για την αξιοπιστία και την επάρκεια των κονδυλίων για την ομαλή λειτουργία του δήμου.
1. Είναι φανερό το ζήτημα της εικονικότητας των στοιχείων του προϋπολογισμού αφού το έλλειμμα για τα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και φωτισμού) αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από το αναφερόμενο, ενώ είναι ισχυρή η πιθανότητα να υπάρξουν και επιπτώσεις από την πρόσφατη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου για το Μπόμπολα.
2. Υπάρχουν σαφείς ευθύνες της διοίκησης του Δήμου καθώς μια σειρά από κρίσιμες, πολιτικά επιβληθείσες, επιλογές που έγιναν τον καιρό της συνδιοίκησης Κεχαγιά-Παλαιοδήμου οδήγησαν τα οικονομικά του Δήμου στη σημερινή κατάσταση:
α. Η απόφαση της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας σε τρίτους με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των δαπανών και τη σπατάλη κονδυλίων από την ανορθόδοξη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
β. Η απόφαση επιλογής ενός πρώην νοσοκομείου (του Μπόμπολα) για να στεγαστούν ελάχιστα τμήματα προσχολικής εκπαίδευσης και η άρον-άρον μετατροπή του από νοσοκομείο σε νηπιαγωγείο εν μέσω πανδημίας με επιπρόσθετη σπατάλη πόρων με μικρό όφελος.
Ήταν τελικά ένας προϋπολογισμός που ήρθε με 2 μήνες καθυστέρηση στο ΔΣ και δυστυχώς με πολλά βάρη. Τις επιπτώσεις όμως από τις κακές επιλογές τις επωμίζονται οι πολίτες.
Ο Δήμος μας αξίζει μια καλύτερη Διοίκηση από αυτήν.
Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ